klaraiaix.blogg.se

Hej! Jag heter Klara och är 18 år gammal. Jag är i Aix-en-Provence i tre veckor med skolan för att lära mig franska. Kommer bli ASKUL läsning

dag tre

Publicerad 2013-11-27 22:05:47 i Allmänt,

Hej hopp!
 
Idag har varit en bra dag! Idag började jag dagen med att försöka prata franska med värdpappan Zaid. Det gick inte så bra och han skrattade mest så nu kommer jag aldrig göra det igen. När jag gick till skolan lyssnade jag även på musik för första gången därför det är så svårt med alla smågator och lyssna på musik samtidigt men det gick galan, e très stolt över mig själv. I skolan var det roligt som alltid eftersom det blir mycket missförstånd och för att alla människor här är sjukt roliga. 
 
Jag har även skrivit upp mig, Linda och Agnes att vi ska vara med på Luciatåget som en svensk klass anordnar på IS. Vi skulle ha två timmars övning men det blev tre timmar vilket var lite långt och jag blev så trött och skrattade mest hela tiden i slutet. Det var intressant att vara med för alla som var där hade så starka karaktärer och mycket åsikter om allt så det blev kaoz. Jag, Linda och Agnes var mest tysta och höll med om allt. Efter luciaövningen gick jag, Linda, Agnes och Ida på stan och hittade en jättegullig second handbutik som vi strosade runt i. Agnes älskade den SÅKLART. Vi satte oss sedan på ett cafe och åt crêpe avec nutella medan Isabelle och Teodor anslöt sig till gruppen. VI hade det jättemysigt. Kl 19 var det dags för hemgång och jag köpte med Lindt Lindor hem (BÄSTA CHOKLADEN) för att mumsa på ikväll (nu).
 
När jag kom hem så hade Ziad och Birgitte gäster över och under middagen satt jag återigen tyst nästan hela middagen för jag förstår fortfarande väldigt lite. Jag fasar över de nästkommande fyra dagarna då Lisa ska åka iväg några dagar och jag kommer få äta middag själv utan henne. Väldigt läskigt. Vi äter ASmycket mat här och vi tränar inget så jag kommer bli jättefet vilket är tråkigt :( . Funderar på att gå till ett gym och fråga om man kan köpa ett klippkort därför denna livsstil fungerar inte. Ni som känner mig vet att jag går upp ett kilo om dagen om jag äter dåligt och inte tränar. Jävla dålig ämnesomsättning alltså. 
 
Nu ska jag snart sova, är jättetrött. Vill bara lyssna på musik och sova känns det som. Kanske drar på Glee men uppkopplingen här är inget att hurra över direkt.. 
 
Tog bara en bild idag tyvärr, är ingen naturlig fotograf men men..
Ida i second handbutiken som hade en källare som var lite creepy. Jag var inställd på att aldrig mer komma upp därifrån men här är jag. Levande.
 

dag 2

Publicerad 2013-11-26 19:14:39 i Allmänt,

Hej människor som läser min blogg
 
Idag hade vi vår allra första normala dag. Jag gick ENSAM till skolan idag, gick alldeles perfekt rätt men jag var en aning nervös ifall jag skulle hamna i Mexiko efter ett tag. Väl framme så hade vi en ny lärare, Céline (vi har två lärare). Vi fick göra roliga grejer som att få en kändis och så skulle man förklara vem det var så skulle de andra gissa. Dagen gick i turbofart såklart eftersom vi bara går 3 timmar i skolan. 
 
Efter skolan följde jag och Jonathan med Teodor till hans praktikplats. Han ska jobba på ett café. Vi droppade honom där och gick vidare på stan. Det är nice att bara ha tre timmars skola men staden är SÅ LITEN och vi har SÅ mycket tid så vi visste faktiskt inte vad vi skulle göra. Jag och Jonathan gick i affärer och tittade och sen mötte vi Love och Agnes för att hänga med dem. Agnes gick hem typ direkt men jag, Love och Jonathan hittade en assoft bar med biljard, dart, airhockey (!!!!!!!) och fotbollsspel. DRÖMMEN! Så vi hängde där i 2-3 timmar, haha. Jag drack en hallonöl, det är ungefär lika gott som det låter, alltså inte särskilt. Är osäker på om det är hallonsaft eller hallonsprit men blev inte så full på den så gissar på det förstnämnda. Teodor anslöt sig senare till oss och då spelade vi biljard i lag. Tror inte det var slumpen som gjorde att varje lag som förlorade var jag med i. Jag är inget underbarn i biljard utan missar oftast den vita bollen helt. Men kul var det!
 
Efter det gick vi hem åt varsitt håll och nu sitter jag i mitt rum. Vågar fortfarande inte prata så mycket franska och planen är att jag ska intervjua dom, men vet inte om jag orkar. Kan också intervjua en annan fransk person (mitt på gatan typ) men SÅ jobbigt. Kan typ inte ens forma en mening. Snart ska vi äta middag och sen på kvällen vet jag faktiskt inte vad vi ska göra. Alla e så himla trötta men jag vill ut och jag lär ju INTE gå ut själv i alla fall.
 
Min frukost. Nutellamackor, Kellogg's med choklad och te. (plus lite mer nutella)
Jag och min diskreta pärm snart på väg till skolan
Vi skulle beskriva en familjemedlem på lektionen och skriva på en jättepost-it. jag pimpade sönder min senare med blommor och stjärnor och ballonger senare
Jag och Jonathan på äventyr i franska butiker. Han är mycket glad över utbudet av tishor
Agnes äter bröd med philadelphiaost till lunch. Hon blev aggressiv när jag fotograferade
Love utanför skolan och snor deras wifi
Agnes och Jonathan står och pratar tänker jag säga men det verkar som det är tyst
Jag och min hallonöl. Den var inte asgod
Jonathan funderar över hans nästa stöt. 
Teodor anslöt sig och han biljardade med oss
Det är SÅ fint när man går hem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

första dagen

Publicerad 2013-11-25 21:14:00 i Allmänt,

 Så, första dagen i Aix!
 
Alla som känner mig vet att jag lider av tälttrauma. Ett trauma jag själv skapat men finns säker många som mig. Det går ut på att jag är livrädd för kyla, då börjar jag gråta direkt. Jag trodde i alla fall att det skulle vara SVINKALLT här, men det är som hemma så jag sover i tofflor, mjukisbyxor och fliströja. Och två täcken. Perfekt. Däremot imorse när jag vaknade så höll jag handen mot väggen (väggen är lika kallt som is) och efter 30 sekunder nös jag fem gånger.. Så ni vet.
 
Till frukost fick jag nutelle (ASSÅ NOM NOM NOM), te (gillar inte te men fick välja mellan kaffe o te och då var det rätt klart vilken dryck som vann) och chokladflingor med mjölk. När jag skulle till skolan följde Lisa mig, hon går också på IS, och berättade lite om familjen eftersom hon bott här i tre månader är hon rätt rutti. 
 
Väl i skolan fick vi som bara ska gå i skolan ett klassrum och de som ska praktisera fick sitta i ett annat. Vi lärde oss franska från 9-12:30 sen slutar vi o får göra vad vi vill typ. Inte de som praktiserar för de ska jobba (mohahaha). Efter skolan gick vi till ett café och satt där i tre timmar. Teodor drack en öl, sen var den alkoholfri och det kanske inte är så kul men det var JÄTTEKUL då. Men grejen är den att allt är så mycket roligare här än i Sverige. Om nån drar ett skämt här, så blir det mycket roligare än om hen skulle dra samma skämt i Stockholm. Det är nåt i luften. 
 
Efter vi fikat i 16 år gick vi och träffade YAN! Älskade Yan. Han är här o hälsar på oss. Vi gick till ett ASKONSTIGT ställe som hete Platacrêpe. Det är vanliga maträtter bara att allt är crêpe. Jag coh Jonathan åt en pasta carbonara men pastan var crêpe så vi åt pannkaka carbonara typ. Lite skumt men det gick ner. Tanken efter var väl att vi skulle sitta o öla men det orkade vi inte så alla gick hem. Jag hade kartan i största hugg, men hittade hem galant.
 
När jag kommer till ytterdörren så visste jag inte vilken av de tre nycklarna jag skulle använda (de hade sagt imorse vilken nyckel som var till vilken dörr men lär ju ej komma ihåg det), så stod där i 5 min med två nycklar sen visade det sig att det var den tredje.. Aja. Kom in i alla fall. Mitt vapen för att jag inte kan franska är att le o va söt. Så jag går inte med världens leende och ba: BONJOUR CA VA?! Sen förstår jag inget mer så då står jag och ser söt ut. Japp, det är också ansträngande. 
 
Mina bilder alltså. Lär ej vinna nåt pris för dom. En del av mitt rum. Sitter på sängen, skrivbord, min garderob (mina kläder hänger i färgordning) och balkongne rakt framför.
 
Jag på min säng
 
Godnatt mina fina läsar (om jag har mer än en) Nu ska jag ut på balkongen o ta en lite godnattcigg. Man tar seden dit man kommen. (Alla röker här)
 
 
 
 

Aix-en-provence

Publicerad 2013-11-25 21:10:42 i Allmänt,

Hej alla mina läsare!
 
Jag är nu i Aix-en-provence. Kommer inte orka skriva hur det var att resa men det var kul. Hur som, när vi kom till Aix så fick vi vänta på våra familjer. Oftast kom en familj i taget o tog sina offer och det kändes som man skulle på avrättning men vi lever. Jag bor hos en familj med en mamma, pappa och de har vuxna barn som inte bor hemma, sen bor jag med en annan svensk utbytesstudent. 
 
Jag förstår ingenting vad dom säger, utan kanske snappar upp ett ord varannan minut i alla fall så vi fuskar lite med engelska därför annars skulle det vara en liten stel stämning. Jag bor väldigt centralt vilket jag är glad för, det kanske tar 7 minuter till skolan att gå. Aix är en väldigt liten stad så det är inte så lätt att inte bo inne i stan iofs. 
 
När jag kom till familjen satt deras dotter (hon bor inte hemma men hänger däribland) och tittade på franska idol, så jag joinade och skrattade när hon skrattade och gjorde fula grimaser när någon var dålig. Hon kunde engelska så vi kunde kommunicera också. Efter det var det middag och då fick jag även träffa den svenska tjejen som bor här. Hon heter Lisa, 19 år från Göteborg och har bott i den här familjen sen augusti och ska åka hem samtidigt som jag ska. Det är skönt att ha en liten trygghet.  Efter maten gick jag upp och sov i stort sett. 
 
Jag bor i ett fint rum med säng (hör o häpna), skrivbord och en balkong vilket är  mycket uppskattat! Jag och Lisa delar även badrum så det är skönt att man inte behöver trängas eller något sådant. Teodor bor kanske 10 min från mig vilket är mysigt. 
 
Kanske inte det mest genomtänkta inlägget, men ska bli bättre. Har tre veckor på mig. Lite bilder kommer nedan o i ett annat inlägg skriver jag om första dagen!
 
Jag och Teodor på planet. Efter att jag försökt ta ett snyggt foto på oss i typ tre minuter blev han ganska aggressiv men här var han fortfarande lugn
Här började han slåss
Världens finaste himmel mellan Frankfurt och Marseille. Jag villa hoppa ur planet o landa på ett vitt fluffigt moln o stanna där
Eftersom jag levt hela mitt liv i Stockholm tycker jag det är FANTASTISKT skönt att ha ljust efter kl 15:00 i november. Solen låg på ett bra tag. Sen försvann den och då blev det kallt men aja. Detta är största fontänen i Aix och i AIx har dom fler fontäner än människor typ.
Här blev det mörkt men då blev det ännu finare med alla ljus o shit. Det är SÅ fint, för de är upplyst över hela staden med fina julgrejer 
Fotografen i mig kom ut FO SHO. Här är stora gatan med massa julstånd o en massa "Babre a papa" (tror det stavas så) Sockervadd i alla fall. Finns redbull sockervadd vilket bara är sjukt i huvudet
 
 
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela